Johan Brodin firar 15 år på Ebab

2006 startade Johan Brodin sin resa på Ebab – och firar därmed nu 15 år. Vad hände 2006? Jo, det var året då Christer Fuglesang var den förste svensken i rymden, trängselskatten infördes och Nintendo lanserade spelkonsolen Wii, för att nämna några händelser. Med en gedigen erfarenhet av bostadsutveckling och stor social kompetens har Johan blivit en omtyckt medarbetare. Vi är glada att han valt Ebab i så många år! Vi pratade med Johan för att få höra mer om hans tid hos oss. 

Johan, hur har dina 15 år på Ebab varit?

Jag började arbeta på Ebab som projektchef 2006, för att sedan bli avdelningschef och nu arbetar jag som fastighetsutvecklare. Det har varit lätt att trivas på Ebab. Vi har alltid haft en mycket bra stämning som jag uppskattar. Vår kultur kommer från Kaarel Lehiste och Göran Westberg, som fortfarande är aktiva i bolaget, och vår tidigare VD Tommy Werre som tyvärr gick bort alldeles för tidigt.  

Mitt första projekt var ombyggnaden av det blåklassade Grönstedtska palatset. Ett stort rot-projekt där vi varsamt förvandlade och renoverade byggnaden till ett hotell, Vin- och Sprithistoriska museet och flertalet kommersiella lokaler. Projektet blev färdigställt ungefär samtidigt som bostadsbyggandet fick ett uppsving i Stockholm, och jag har sedan dess framför allt arbetat med bostäder. Bostadsprojektet Stora Katrineberg åt SBB Trygg Liv är ett projekt jag är extra stolt över, och som beställaren själv kallar en framgångssaga. Projektet blev färdigt två månader innan tidsplanen och vi lämnade tillbaka alla oförutsedda poster i budgeten. Det var ett lyckat projekt för alla inblandade! 

Bostadsbyggande i med- och motvind 

Det har varit lärorikt att få vara med både när marknaden gått upp och ned – som under kraschen 2008 till exempel. Då var det tufft. Jag var också med och startade bostadsutvecklingsbolaget Patriam där vi utvecklade och genomförde Patriam Gärdet och Patriam Stocksund. De var två utav fyra bostadsprojekt i Stockholm som blev certifierade enligt Miljöbyggnad Guld när de byggdes vilket är fantastiskt! 

Nu arbetar jag som fastighetsutvecklare och driver detaljplaner, utvecklar bostadsprojekt och är byggherreombud. Vi har många återkommande kunder, varav en del som vi arbetat med i över 15 år och som vi har ett mycket gott samarbete med. Nu börjar vi få så många roliga projekt att vi letar efter nya medarbetare som kan stärka upp teamet.

Har du några trendspaningar inför framtiden?  

I och med pandemin har vi lärt oss att arbeta hemifrån och kommer sannolikt att fortsätta göra det om än i inte lika stor utsträckning. Det kommer att påverka både den kommersiella marknaden samt hur vi ser på boendet. Många företag kommer att sitta med för stora kontorslokaler då vi troligen kommer fortsätta arbeta hemifrån delar av veckan även efter pandemin. Samtidigt går vi mot en mer aktivitetsbaserad arbetsplats som redan från början krävde mindre yta per anställd.  

Bostadskraven kommer sannolikt också att förändras. Från att de senaste åren ha arbetat med att ha så yteffektiva bostäder som möjligt ser vi nu ett nytt behov att ta hänsyn till – att en eller två personer ska kunna arbeta hemifrån. Detta kräver mer plats och ytor där vi kan sitta ostört. Hemarbete öppnar också upp för ett boende lite utanför stan där du får mer för pengarna och där du kommer närmare naturen. Något som är möjligt när vi inte behöver ta oss in till våra arbetsplatser varje dag.  

Det är mina trendspaningar. 

Hur arbetar du med Ebabs kärnvärden och de 7 goda vanorna? 

Våra kärnvärden och de 7 goda vanorna genomsyrar allt vi gör på Ebab. De vanor jag arbetar mest med är framför allt Vana 4: Tänk Vinna – Vinna. Alla ska vara vinnare. Då blir alla nöjda och det leder ofta till fler lyckade samarbeten i framtiden. För att lyckas behöver man också ha stor förståelse för kundens affär. 

Sen arbetar jag med Vana 2: Ha målet i sikte. Vart ska vi? Det ska också vara förankrat bland alla inblandade i projektet, till exempel genom ett gemensamt måldokument. Utöver det använder jag Vana 6: Skapa synergi. Att vi tillsammans kommer fram till en lösning som är bättre än den som ligger på bordet. Vissa beslut behöver få gnuggas lite, ta lite tid. Det tjänar man på i längden. En annan framgångsfaktor är sammansättningen av människor i projektteamet – vi behöver vara olika typer av människor och se våra olikheter som styrkor. Sen behöver jag personligen fortsätta att bli bättre på att lyssna.

Slutligen, har du några tips till dina kollegor på hur man får en hållbar och långvarig karriär?

  1. Gör ett bra jobb och gör de roliga såväl som de mindre roliga arbetsuppgifterna lika bra. Båda är viktiga.  
  2. Det är superviktigt att sätta mål så att du vet vart du ska men det är minst lika viktigt att sätta delmål och att glädjas och fira dessa längst vägen.  
  3. Hitta teamkänslan. Lyft andra och tveka inte att be andra om hjälp om det behövs.  
  4. Ha inte för bråttom, ta ett steg i taget. Det ska vara roligt att jobba! 
  5. Ta hand om dig själv; Träna, ät bra mat, ha ett aktivt socialt liv och gör sådant som du mår bra av. 

Tack för de här 15 åren Johan och för intervjun! Nu ser vi fram emot minst 15 år till.