De 7 goda vanorna: vana 1

Vet du varför det är så viktigt att skapa bra vanor? Under hösten kommer vi publicera inlägg om de 7 goda vanorna – Franklin Coveys framgångsrika filosofi om personligt ledarskap. I det här inledande inlägget går vi in på varför det är viktigt att skapa bra vanor och beskriver den första vanan som handlar om att vara proaktiv.

Börja med att läsa om hur vi på Ebab implementerar de 7 goda vanorna för att hitta en bättre balans i vårt arbete. 

De 7 goda vanorna speglas i Ebabs kärnvärden och fungerar som ett dagligt verktyg för att nå våra personliga och professionella mål. På Ebab strävar vi efter en kultur där alla känner ett ansvarstagande och är delaktiga i utvecklingen. Därför arbetar vi aktivt för att förankra våra kärnvärden – att vara lyhörda, nytänkande, målmedvetna och långsiktiga i allt vi gör.

Varför ska vi försöka skapa bra vanor?

Varför ska vi sträva mot att skapa bra vanor? Varför är det så viktigt att vi har mål? Varför kan jag inte få köra på i mitt hjulspår, varför behöver jag andra? Det är enkelt men inte lätt och det handlar om att skapa en framtid som just du önskar för dig. En bra vana tar dig närmare ditt mål medan en dålig tar dig längre bort. Du är där du är i livet på grund av dina vanor och beteenden. I de 7 goda vanorna lär du dig hur du kan bli verkligt effektiv och den bästa versionen av dig själv.  

Med hjälp av de 7 goda vanorna skapar vi en gemensam plattform och ett gemensamt språk för alla medarbetare. Att skapa bra vanor som tar oss mot målet vi vill nå, att göra rätt prioriteringar, tänka win-win och ständigt förnya oss är några av vanor vi kan jobba med dagligen. Vi arbetar och tänker proaktivt, vi har målet i sikte, vi försöker förstå och sedan bli förstådda.  

Vad krävs för att förändra en vana?

Det finns ett ordspråk av Samuel Smiles:   

Så en tanke, skörda ett beteende.  

Så ett beteende, skörda en vana.  

Så en vana. Skörda en karaktär.  

Så en karaktär, skörda en framtid.   

 

Karaktär är det som andra inte ser på dig, men som är djupt rotad i dig. Det går att jämföra med trädets djupa rötter. Din personlighet är vad vi andra ser och den kan jämföras med trädets krona och stam. För att förändra en vana krävs tre saker och tid: Vi behöver göra, kunna och vilja förändra den och sedan göra det i 21 dagar. Så lång tid tar det att skapa en ny vana. Men det börjar med en tanke… 

Vana 1: Att vara proaktiv, vanan om det personliga ansvaret

Denna vana är fundamental att förstå om vi ska kunna leda våra egna liv mot det vi vill. Lever du med denna vana är du resultatet av dina val. Om du däremot inte lever med denna vana är du resultatet av dina omständigheter och villkor. Att välja betyder att du kan välja om du valt fel. Låter du andra välja åt dig kan du inte påverka dina egna val utan du blir offer under andras val (som också är ett val).  

När vi inte längre kan förändra situationen får vi förändra oss själva. Du kan aldrig förändra en annan person, bara dig själv. Verktyget i denna vana är att vara en mönsterskapare, att föregå med gott exempel. Stanna upp och använd friheten att välja din reaktion. Använd ett proaktivt språk: jag väljer istället för jag måste. Fokusera på det du kan påverka och inte på det du inte kan påverka.  

Om du uppskattade det här inlägget – håll utkik på Ebabs blogg framöver då vi kommer att djupdyka i de 7 olika vanorna. På Franklin Coveys hemsidan kan du läsa mer om hur de hjälper företag att nå bättre resultat.

Få vårt nyhetsbrev