Zinkensdamms IP renoveras och en hållbar kylmaskin implementeras

Under 2020 genomgick Zinkensdamms IP ett större renoveringsarbete, och arbetet pågår fortfarande till viss del. Vi på Ebab bidrar till att förbättra den populära idrottsplatsen genom installationen av en miljöanpassad kylmaskin. Här berättar Johan Öberg, gruppchef på Ebab Installationsteknik, mer om uppdraget.

Zinkensdamms IP, eller vardagligt uttryckt Zinken eller Zinkens, har varit tillgänglig och öppen för stockholmarna i nästan 85 år. Här har historiska fotbollsmatcher spelats, barn har tagit sina första skridskotag och åskådare druckit varm choklad hejandes på VM i bandy och SM i skridskor.  

1986 konstfrös man bandybanan och Zinkensdamm IP är idag en elitseriearena för bandy. Zinkensdamm IP är Hammarbys hemmaplan som även varit start- och målplats för Midnattsloppet i många år och använts som konsertarena. Allmänheten och speciellt barnen i området är flitiga användare av idrottsplatsen, och just nu är isen spolad för alla att ta del av. 

En plats för minnen och framtida minnen

Vissa hävdar att Zinkensdamms IP är en av norra Europas mest regelbundet besökta idrottsplats, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att där är öppet nästan alla dagar om året för idrottsföreningar, allmänhet, skolor och andra intresserade. Här har många minnen skapats och så kommer det förbli. Här kommer barn även fortsättningsvis att kunna få lära sig åka skridskor och Zinken är en självklar plats för fotboll, bandy och vardagsmotion även i framtiden.  

Vi på Ebab är glada över att få vara med och bidra till den sociala hållbarheten och de globala målen för hållbar utveckling genom att hjälpa Zinkensdamms IP att fortsätta vara tillgänglig för stockholmarna framöver. Genom att byta ut en gammal kylmaskin för isproduktion till ett modernt och hållbart kyl- och värmesystem skapar vi förutsättningar för att fortsätta idrotta – utan dåligt samvete för klimatet. Det kallar vi vinna-vinna.

Ett långsiktigt arbete för en mer välmående och hållbar stad

I och med att Stockholm stad investerar i en ny kylmaskin på Zinkensdamms idrottsplats stödjer staden det fortsatta arbetet med en hållbar stad och bidrar till en bättre miljö, livslångt idrottande samt ett samhälle där man försöker se till allas behov och välmående. Idrottsrörelsen påverkar och påverkas av hållbar utveckling på många sätt. Syftet med projektet är att se till att isbanan/kylmaskinen uppfyller de kvalitetskrav som staden som ägare och allmänhet, skolor och föreningar som brukare ställer på isen. Vi är stolta att kunna vara behjälpliga för både Stockholm och dess invånare att bygga om och förbättra idrottsplatsen genom att installera ett effektivt och miljöanpassat kylsystem.

Från 30 år gammal kylmaskin till ett miljövänligare alternativ

Ebab har hjälpt Fastighetskontoret i Stockholm med projekt- och projekteringsledning för att byta ut Zinkensdamms IP:s gamla kylmaskin för isproduktion för bandyplanen och hockeyhallen. Den tidigare kylmaskinen var nästan 30 år gammal och den tekniska livsåldern hade gått ut. Dessutom fanns ingen energiåtervinning mot idrottsplatsens värmesystem vilket är med i den nya anläggningen. 

Den nya kylmaskinen vi installerat använder sig av koldioxid som kylmedium, består av tre kylaggregat med möjlighet till varierad drift för att förenkla kommande service. Programmet är framtaget av Energi och Kylanalys AB. Det som är positivt med koldioxid är att det inte är giftigt som ammoniak och att dess värmeåtervinningsegenskaper är väldigt bra. Det går att producera en betydligt större mängd högvärdig värme än vad det äldre systemet kunde göra. 

Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig hitta miljövänliga alternativ.