Kaarel Lehiste jubilerar på Ebab

Kaarel Lehiste anställdes på Ebab för 35 år sedan med anställningsnummer 15. Året var 1987 – året Sverige blev världsmästare i ishockey för första gången på 25 år, bakmaskinen kom till Sverige, filmen Wall Street hade premiär på bio och Lotta Engbergs låt ”Fyra bugg & en Coca Cola” vann melodifestivalen. Vilket år! Vi satte oss ner med Kaarel för att höra mer om åren på Ebab.

Hur skulle du sammanfatta dina år på Ebab? 

Utveckling, enormt engagemang och roligt!  

När jag började på Ebab var vi drygt tio personer och jobbade åt ett fåtal kunder. Vi visste tidigt att vi ville växa och utveckling är något som präglat oss från början. Jag har gjort det mesta på Ebab från några enstaka kalkyler till produktionschef, projektchef, projektledare, grupp/avdelningschef och VD/koncernchef. 

Det bästa med Ebab är den familjära stämningen och sammanhållningen. Alla är villiga att hjälpa till och dela med sig av sin kunskap och kompetens. Vi har en stark etisk kompass, hög arbetsmoral och ett jäkla engagemang och driv! Våra kärnvärden är inte bara ord, de är verkligen en del av Ebabs kultur! Jag är stolt över alla kompetenta medarbetare som jobbar med våra projekt och uppdrag på ett oerhört engagerat sätt; att vara lyhörda, nytänkande, målmedvetna och långsiktiga i allt vi gör. Medarbetarna är vår stora tillgångsresurs och jag är glad att få vara en del av detta fantastiska företag. 

Jag är också extra stolt över hur alla medarbetare ställer upp i svackor och motgångar. Pandemin har stärkt oss ännu mer och nu när vi förhoppningsvis är igenom den tuffaste perioden så känns det otroligt stort att alla ställde upp och jobbade järnet trots läget. Så ett stort tack till alla medarbetare. Det värmer extra mycket att vi gjorde det tillsammans.

Hur ser du på Ebabs utveckling mot struktur och hållbarhet under din tid på Ebab?

Ebabs utveckling har under de åren jag varit med gått mot en mer organiserad struktur. Alla system och processer har utvecklats och vi har en bredare spetskompetens inom koncernen. Vi har verkligen gått från det lilla till det stora bolaget i och med hur vi driver projekt ser helt annorlunda ut idag jämfört med när jag började. Vi har gått från strikt miljöfokus till stadsdelsutveckling för social mångfald. Sedan Ebab började arbeta med kvalité och miljö för 20 år sedan har området utvecklats på ett mycket positivt sätt. Idag tar många fastighetsbolag ett helhetsgrepp för hållbarheten i projekten och det möjliggör Ebabs fortsatta utveckling. 

Från att fokusera mycket på miljön i början av 00-talet, vilket var rimligt med tanke på att byggbranschen är en stor energiutnyttjare, tar vi nu ett större ansvar även när det gäller andra typer av hållbarhet.
–Kaarel Lehiste

Jag ser fram emot att se hållbarhetsarbetets vidareutveckling. Byggandet kommer att fortsätta förbättras och ha ett mer långsiktigt fokus samt att vi fortsätter att digitalisera oss. Det har varit otroligt roligt att vara med på denna resa och framtiden ser ljus ut. Det är väldigt många i bolaget som vill väldigt mycket.

Tack Kaarel. En sista fråga, tips till dina kollegor på hur man får en hållbar och långvarig karriär?

Var alltid nyfiken och sök efter utveckling. Ställa öppna frågor, vidareutbilda dig och anta alltid nya utvecklande utmaningar när möjligheten ges. Dessutom är det viktigt att hålla fysiken på en hälsosam nivå samt prioritera sund kosthållning och sömn. Alla våra medarbetare går ledarutvecklingsprogrammet “De 7 goda vanorna” där vi bland annat får lära oss hur man får en bra balans mellan arbete och fritid. Lever man efter de här sju vanorna har man goda chanser att få både en hållbar och långvarig karriär. 

Få vårt nyhetsbrev