Hotellets utveckling från 1800-talet till idag

Ebab firar 40 år 2022 och vi delar med oss en rad artiklar om vår historia. I detta blogginlägg får vi en historielektion av Ebabs affärs- och fastighetsutvecklare Thomas Järlö om hur hotell utvecklats generellt och hur vi varit och är delaktiga i mängder av spännande hotellprojekt.

Från gästgiverier till moderna hotell

Hotell har utvecklats från tidiga gästgiverier och kurorter till en plats för affärsmöten och rekreation. Dagens moderna hotell har inriktning mot affärsresenärer, avkoppling eller upplevelser. De har samma syfte historiskt, att erbjuda logi, men paketeras idag med en mängd erbjudanden utifrån den målgrupp de riktar sig mot.  

Ordet "hotell" kommer från franskans hôtel, där ”hôte” betyder gäst. I Sverige hade vi till en början gästgiverier som kom att ersättas med hotell. Det första hotellet som öppnades i Sverige var Bloms hôtel i Göteborg 1808. Ett av Stockholms första hotell, Hôtel Garni, grundades 1832 av Abraham Christopher Behrens.

Hur Ebab var delaktiga i att forma Grand Hôtel Stockholm...

Som hotellutvecklare och projektledare inom hotell har Ebab under åren varit delaktiga i skapandet av tusentals gästrum och konceptuella hotell. Att förstå marknaden för hotellets, operatörens och fastighetsägarens unika förutsättningar samt en effektiv projektstyrning under genomförandet bäddar för ett lyckat hotellprojekt – oavsett om vi utvecklar ett kedjehotell eller ett independent-hotell med konceptuell inriktning.  

Nästan 40 år efter att Stockholms första hotell såg dagens ljus uppfördes Grand Hôtel Stockholm och där fick Ebab äran att hjälpa till med projektledning och ekonomistyrning under åren 2006-2007. Det var en mycket speciell ombyggnation då hotellet samtidigt var i drift och hotellgästerna under inga omständigheter fick störas. 

...men det började med Grand Hotel Saltsjöbaden

Det första hotellprojektet för oss på Ebab var dock ett annat Grand Hotel. I Grand Hotel Saltsjöbaden bidrog Ebab med ombyggnad ena hotellflygeln och restaurang år 1988. Byggnaden är inspirerad av Hotel de Paris i Monte Carlo och precis som på Grand Hôtel Stockholm har här bott många stjärnor under åren.  

Samma år byggde Ebab om och till Clarion Collection samt Bolinder Munktell i Eskilstuna. Alla dessa hotell projektleddes genom Construction Managament. Andra hotellprojekt vi varit delaktiga i under senare år är Quality Hotel Globe, Quality Hotel Friends, Public Hotel i Åkersberga, Hotell Wellington, Biz Apartment Sjöstaden, Af Chapman och Clarion Wisby Hotell, Clarion Hotel Post i Göteborg.

Aronsborg Konferenshotell, Copperhill Mountain Lodge, Selma SPA Sunne, Stenungsbaden Yacht Club och Yasuragi är alla hotell med tydlig inriktning på olika koncept eller SPA. Alla är kända varumärken inom sina respektive segment och där har Ebab varit delaktiga i utvecklingen av dessa hotell.
–Thomas Järlö

Spahotellens framväxt 

Spahotellen har blivit mer populära genom åren och fått en extra skjuts under pandemin då det inhemska resandet ökat. Förutom världskända Yasuragi, Selma Spa i Sunne samt Wisby Hotel och Stenungsbaden Yacht Club har vi på Ebab även varit delaktiga i Clarion Hotel Spa. Under åren 2010-2011 byggdes den spektakulära poolen på kragar ut över gångvägen utanför hotellet på Södermalm. Idag är Clarion Hotel Spa det självklara valet för många barnfamiljer som vill unna sig en staycation. Och trender som kretsar kring hälsa, välmående och avkoppling bara fortsätter, de kan ses som en ny form av dåtidens kurhotell.  

Ett hotell vi är lite extra stolta över är Nobis Hotel i kvarteret Skravelberget på Norrmalmstorg. Ett antikvariskt klassat kontor i två byggnader från slutet av 1800-talet som mellan 2009 och 2010 förvandlades till ett modernt samtida lyxhotell. Projektet genomfördes med Construction Management (CM). Byggnaden har en fantastisk historia och här utspelades bland annat det dramatiska bankrånet som myntade det psykologiska fenomenet ”Stockholmssyndromet”. 

Med evenemang och konferens i sikte  

I Globenområdet och Arenastaden i Solna medverkade Ebab med strategisk rådgivning, projekt- och byggledning samt hyresgästrådgivning under 2011-2015 vid uppförande av två av landets största hotell med fokus på evenemang- och konferens. Här byggdes det stora höga hotellet med runda fönster intill Friends Arena. I entrébyggnaden till arenan byggdes en evenemangs- och bankettsal för 2 000 gäster utöver servicefunktioner som storkök och konferenslokaler.  

Under åren 2018-2020 utvecklades hotellet vid Friends Arena med ytterligare 250 gästrum med en påbyggnad av entrébyggnaden till Friends Arena. Här finns idag närmare 650 gästrum och lokaler för konferens och evenemang på Stockholms största hotell. 

Delaktiga i Globenområdets utveckling 

Ett stenkast från Ebabs huvudkontor intill Tele2 och Avicii Arena ligger Quality Hotel Globe. Hotellet byggdes ut 2013-2015 med 200 gästrum och en ny entré av internationellt snitt. Den befintliga byggnaden moderniserades med konferensanläggning och 200 uppgraderade gästrum. Hotellet är med sina 530 gästrum och 18 konferensrum ihop med Friends ett av Stockholms största hotell. Både Quality Hotel Friends och Globe har strategiska kopplingar till våra huvudarenor för idrott och evenemang och utvecklas framöver. 

Under åren har vi på Ebab verkligen bidragit med både lokala och nationella projekt på Sveriges hotellscen. Samtidigt som trenderna i utveckling av fastigheter och mark går mot en mer urban utveckling tillsammans med mångfunktionell och varierad bebyggelse, fortsätter hotellen att utvecklas som en del av staden i övrigt, men även som destinationer.
–Thomas Järlö

Framtidens hotell 

Utvecklingen av hotell tillsammans med arbetsplatser och bostäder blir mer integrerade vad gäller såväl bebyggelse som service. Idag och framåt skiljer sig hotellet, bostaden och arbetsplatsen allt mindre åt. Det som idag är ett hotell kommer under morgondagen gå mer mot en bostad och tvärtom. Dessutom kan det utgöra din arbetsplats. Men vi får inte glömma de underliggande behoven - det är vad som håller samman de dåtida gästgiverierna och kurorterna med dagens destinations-, longstay- och spahotell.  

Några av våra största kunder inom hotellsegmentet är Strawberry-koncernen (fd Capona, Home Properties) genom familjen Stordalen, Pasab (samägt AB Invest/Strawberry), Norwegian Hospitality Group, Scandic och Nobis Hospitality Group. Vi har alltid flera projekt i idé- och utvecklingsskedet eller under genomförande. Nu planeras bland annat utveckling av Aronsborg samt utveckling och utbyggnad av Strömstad Spa. I sin linda ligger också ett konceptuellt hotell i Gävles evenemangsområde Gavlehov.  

Nu har du tagit del av en del av Ebabs historia och framtid, så tveka inte att höra av dig till oss på Ebab, vi kan hotell!

Få vårt nyhetsbrev