Tips på aktiviteter under långhelgerna

Här kommer tips för såväl stora som små, gamla som unga, oavsett om det snöar eller regnar. Vi tipsar om aktiviteter för hjärnan, för kroppen och själen. Vi hoppas att du får en mysig ledighet med familjen trots pandemin, ta hand om varandra och glöm inte att hålla ett tryggt avstånd till andra! Vi reserverar oss för att tillgängligheten på vissa platser kan förändras med anledning av pandemin.

Skynda långsamt

Att leka lekar tillsammans är en underskattad aktivitet. Kims lek brukar vara uppskattad bland de yngre barnen. Ta fram flera olika föremål. Placera dem tydligt på en filt eller bricka och studera föremålen noga. Därefter får en person blunda samtidigt som någon annan plockar bort ett av föremålen. Öppna ögonen och gissa vilket föremål som är borta! Andra mer klassiska sällskapsspel är Monopol och Yatzy, och vi kan också varmt rekommendera Rummikub och Speak Out!

Om du inte vill leka så lägg ett pussel på några hundra bitar! Lägg pusslet på en skiva som ni kan flytta eller ha det på ett bord under några dagar. Det är mysigt att då och då sätta sig tillsammans och försöka få ihop pusslet. Ibland är det bra att varva ner och inte ha så bråttom med att färdigställa saker!

Digital tur på Stadsbiblioteket

Några av projektmålen i den pågående etableringen av Stockholms stadsbibliotek är att bevaka och bevara de höga kulturvärdena samt att projektet utförs miljömedvetet. Ta en digital rundtur om arkitekturen och fastigheterna eller låna e-böcker utan att ens behöva lämna soffan.

Ha högläsning för varandra! Forskning visar att högläsning för barn gynnar barnets språkutveckling. Förutom att ni får en rolig stund tillsammans så kan bokens olika ämnen diskuteras i all oändlighet och ge upphov till nya spännande diskussioner.

Promenera i kungliga spår

Vid Sjöcaféet vid Djurgårdsbron var Ebab med och utvecklade en ny mötesplats och ansvarade för projekt, projekteringsledning samt genomförande av Construction Management. Beställ en kaffe i luckan och ta sedan en tur runt vackra Djurgården. Det är en del av den Kungliga Nationalstadsparken och här finns gott om öppna ytor och ett rikt djurliv. Med gratisappen ”Kungliga promenader” får du en lärorik promenad i historiska och kungliga spår. Ladda ner appen från App Store eller Google Play.

Besök Fotografiska när du vill

Fotografiska museet har anpassat sig till pandemin och nu kan du uppleva museet online, när du vill. Man erbjuder en interaktiv visualisering där du enkelt går runt i hela huset bland utställningarna. Visste du att Ebab utvecklade fastigheten för mer än 10 år sedan? Det var en ombyggnation som innehöll utmaningar som krävde ett kreativt tänkande och en dynamisk projektgrupp. En av lösningarna var till exempel försiktig sprängning med svartkrut och speciella lösningar för bergvärmeinstallation.

Norsk karaoke – för ett välbehövligt skratt

En i familjen sätter i hörlurar, och den låt som spelas i lurarna ska hen nynna till och resten av familjen ska gissa vilken låt som spelas. Detta kan göras som en kul grej eller så gör ni en tävling av det. Det fungerar även via video om kompisarna vill vara med! Och varför inte passa på att ringa fler videosamtal till släkt och vänner! Ta för vana att alltid välja videosamtal då du ringer och se vad som händer. Lite läskigt i början, men efter bara några gånger märker man hur mycket närmare man kommer varandra i samtalen.

Skeppsholmen är en skön liten ö

Ta en promenad runt Skeppsholmen och kika på skeppet som Ebab är med och planerar renovering för. HMS af Chapman är en tremastad fullriggare om 1 500 bruttoregisterton byggd i stål. Hon är knappt 75 meter lång, 41,6 meter hög och 11,4 meter bred. Hon byggdes 1888 i Whitehaven i England men sen 1947 är skeppet i Stockholm stads ägor och har drivits som ett vandrarhem förtöjt vid Skeppsholmen. Skeppsholmen var under cirka 300 år flottans ö. På Skeppsholmen ligger också flera museer och restauranger. Torpedverkstan är en favorit för många av oss på Ebab.

Upptäck Stockholms reflexbanor

Så här i pandemins skugga är det inte alltid lätt att hitta alternativa och säkra aktiviteter åt sig själv eller familjen som innebär att stärka sin fysiska såväl som mentala hälsa. Stockholms reflexbanor är lika bra för den inbitne löparen såväl som för familjen som vill ta en promenad en mörk eftermiddag eller tidig morgon.

En reflexbana är utmärkt med små reflexer – en ”snitslad” bana som lyser upp och visar dig vägen i skenet av en pannlampa eller ficklampa. Den kan gå genom skog eller blandad terräng, över mjukaste mossan, över stock och sten och en och annan ler- eller kanske även snöhög. Det är tyst (ja, beroende på om du har familjen med dig eller ej) och magiskt vackert, som att kliva rakt in i en sagobok. Oavsett om du springer eller promenerar så rekommenderas ett par skor med bra fäste. Om du springer är pannlampa ett måste. Om du promenerar går en ficklampa utmärkt att utrusta sig själv och familjen med. I övrigt behövs kläder efter väder, anpassat till tempot.

Reflexbanor finns t.ex. vid Ågesta, Ursvik, Åkersberga, Lill-Jansskogen och Judarnskogen i Bromma. På Lidingö (Grönsta) finns en bana om åtta km. Börja vid orienteringsstugan en bit upp i första backen. Rudans Friluftsområde har en bana om sex km.

Skridskoåkning för stora och små

Packa ihop en matsäck med varm choklad och svep några varv på rundbanan/bandyplanen på Östermalms IP – ett varv är 400 meter. Allmänhetens åkning finns även tillgänglig i närliggande ishall. Det finns möjlighet att parkera bilen i närheten alternativt åka till närmaste tunnelbana som är Stadion (röda linjen) mot Mörby Centrum. Ta med egna skridskor och hjälm då uthyrningen är stängd.  I Sickla köpkvarter, precis utanför Dieselverkstaden, på Marcusplatsen, finns en skridskobana för barn som är öppen dagligen fram till och med vecka 10. Den är obemannad så ta med skridskor och hjälm. Stöd de lokala kaféerna genom att köpa fika i kvarteret.

Fika med go'a bullar eller ta ett iskallt dopp

Ta en promenad utmed Drevviken och avsluta med fika på Kristinahuset som har fantastiska kanelbullar och sallader! Kristinahuset är beläget i Stora Sköndal. Huset byggdes i slutet av 1600-talet och har varit en del av Drottning Kristinas jaktmarker. Huset har genomgått en omfattande renovering. Här har Ebab arbetat med traditionellt beprövade metoder kombinerat med nutidens teknik i syfte att förvalta historia för framtiden. Innan isen lägger sig, pröva att vinterbada från bryggorna vid Drevviken.  Eller varför inte ta en tur till din vanliga sommarstrand eller badklippa och kliv ner. Det kan vara både skräckblandat och uppiggande med ett iskallt dopp!

Ut och vandra tillsammans eller för dig själv

2021 är friluftslivets år i Sverige. Och det är väl knappast förvånande att stormköket blev årets julklapp! Skaffa dig idéer till nya utflykter och äventyr genom att följa inspirerande konton på sociala medier. Gruppen "Vandringsleder i Sverige" på Facebook ger bra inspiration om var du kan vandra, liksom Svenska Turistföreningens konton förstås. Det bildmässigt underbara Swedishlapland gör att ingen kan motstå önskan att åka norrut för att se ett läckert norrsken. Friluftslivets år har också ett eget konto på Instagram där du kommer kunna hitta inspiration under 2021.