10 smultronställen att besöka i Sverige i sommar

Sommaren är här och vi på Ebab tipsar om våra personliga smultronställen i Sverige! Missa inte Göta kanal som firar 200 år, fikastunder på ett kafé med det lilla extra, njut av Sörmlandsledens skiftande natur eller släng dig utför Hammarbybackens nya åkattraktion! Eller varför inte bo hos en PT? Det och mycket mer kan du ta del av bland våra härliga sommartips!

1. Astrid Lindgrens värld – Sveriges största utomhusteater 

Varje dag spelas cirka 50 olika föreställningar i parken. Här består miljöerna av det Astrid Lindgren skildrade i sina berättelser om Pippi, Emil, Ronja och de andra barnen. Här finns Villa Villekulla, gården Katthult, Mattisskogen och många av de välkända platserna. Ett besök i parken är som att resa genom hennes sagor, men på riktigt. 

2. Bo hos en PT i Lönneberga

Du kan bo på lagom avstånd till Astrid Lindgrens värld i en mysig nyrenoverad vindsvåning. Här finns en stor trädgård med snickarboa, odlingar, hängmatta och piratnäste med endast 900 meter till närmaste sjö och 200 meter till vandringsled i smålandsskog. För dagsutflykter finns massor av mysiga fik och loppisar i närheten som värdarna för boendet hjälper dig hitta till. Är du träningssugen finns det redskap och rigg på gården samt en utbildad PT. 

3. Göta Kanal firar 200 år

Passa på att cykla utmed Göta kanal och förbi slussarna. Fika på mysiga kaféer, bo i en svamp eller klappa får. Här finns goda matställen, vackra ängar och böljande landskap. Vill du kombinera cykeln med båt eller kanot så går det också. Eller varför inte bara vandra?  

Pilgrimsvandring är en mycket populär aktivitet. Läs mer om de olika pilgrimslederna, kallade Saint Birgitta Ways, som leder till Vadstena.

4. Häng på glamping 

Glamping-trenden har exploderat under pandemin och idag finns det alternativ för både eremiter, barnfamiljer och kärlekstörstande par. Glamping innebär att du befinner dig mitt i naturen under mer glamorösa former. Med tillgång till en skön säng, vackra omgivningar och god mat – men gärna nedkopplad för att verkligen bli avkopplad! Välj om du vill glampa bland vinrankor, i den djupaste skogen nära vargar eller i skärgården. Ta del av några svenska glamping-alternativ.

5. Fika på ett kafé i global mästarklass

Söker du efter närmaste kafé som kan sin espresso utan att behöva ta en tur till Italien? Ta del av White guides cafékarta där du kan söka på olika kategorier såsom ort, poäng och andra egenskaper. Själva tycker vi att Fosch Artisan Pâtisserie har underbara bakverk och Magnus Johansson i Hammarby sjöstad har de frasigaste croissanterna! Köp med dig och skapa en picknick!

6. Sörmlandsleden – för dig som vill vandra i sommar

100 vindlande vandringsmil i sörmländsk kulturbygd, fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Ledens etapper och rundslingor erbjuder olika svårighetsgrader, allt från krävande vandring till lättsamma söndagspromenader. För vandraren finns vindskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila. 

Sörmlandsleden omfattar 101 etapper. Av dessa är 62 huvudetapper och till dessa ansluter 39 grenetapper. Längden på varje etapp är mellan 3 och 20 km och vanligast är 7–14 km. Leden passerar flera historiska platser, sevärdheter, utsiktstorn och andra intressanta objekt samt friluftsområden. Naturreservat Leden börjar med etapp 1 i Nackareservatet vid Björkhagens tunnelbanestation.

7. Sök svalka och kunskap på biblioteket 

När du behöver en paus från sol och värme, varför inte dra dig undan i ett bibliotek där böckerna bidrar med svalka och tidsfördriv? Stockholms Stadsbibliotek som Ebab just nu projektleder renoveringen av har öppnat upp. Passa på att ta hjälp av en proffsig bibliotekarie och förkovra dig i litteratur och fakta. 

8. Båtluffa i Stockholms skärgård  

Du behöver inte åka till Grekland för att båtluffa. Passa på och utforska en eller flera av våra vackra öar i den svenska skärgården. Waxholmsbolaget har en periodbiljett som gäller i fem dagar, en så kallad båtluffarbiljett. Med den kan du resa obegränsat med deras båtar till olika öar. Passande även för dagsutflykter så många öar i skärgården nås över dagen så du behöver inte övernatta.

9. Spana in gamla glidare 

Gillar du fina gamla amerikanska bilar? Då behöver du inte röra dig allt för långt från Stockholm, närmare bestämt bara till Norrtälje den 16 juli. Då kommer Societetsparken fyllas till bredden med mängder av fina vrålåk i American Car Show. Väl värt ett besök för alla bilintresserade!

10. Vinteraktiviteter mitt i sommaren

Den 24 juni, precis efter midsommar, öppnar Hammarbybacken, beläget i södra Stockholm. Varför inte åka rodel ner för backen eller utmana dig själv i Klätterparken med höghöjdsbanor? I slutet på augusti kan du som saknar skidåkning även kunna åka utför! Artificiell plast används som efterliknar känslan av att åka på snö. Att materialet dessutom till viss del är gjort på återvunnen plast gör det ju inte sämre!

I närheten kan du dessutom nyttja Nackareservatet för löpträning, vandring och utegym. Cykelhyra kommer även att finnas tillgängligt för XC- och MTB-cykling.

Få vårt nyhetsbrev