Långhelg – tips för dig som söker aktiviteter i Stockholm

Här kommer de efterlängtade jultipsen från vännerna på Ebab! Har du spanat in strömstaren? Eller varit på skridskodisco? Vi tipsar även om ice-cross och var du kan ta ett isande dopp!

Jul och nyår närmar sig. Vi har samlat ihop tips på aktiviteter för hela familjen, både för den som vill vara ute och för den som söker sig in i värmen.

Vintertur med fågelskådning

Packa ryggsäcken med bullar och varm choklad och bege dig till Tyresö, närmare bestämt Nyfors som ligger vid Tyresta Nationalpark. Här finns en grillplats där du kan grilla egna scones och marshmallows över elden. Forsen är mäktig och förutom att vandra kan du fiska i viken. Vintertid brukar entusiastiska fågelskådare vallfärda till forsen för att beskåda den vackra strömstaren som simmar med vingarna och går omkring på bottnen.​ När du tröttnat på den friska luften och vill mysa i mörkret vill vi även tipsa om Bistro Rigoletto och Bistro Capitol där du kan njuta av kvalitetsfilmer medan du avnjuter en drink eller middag.

Levande luckor

Varför begränsa sig till julkalendrar i papp när du kan få ta del av en levande julkalender? Varje dag från kl. 18.15 öppnas en ny lucka någonstans i gränderna. Bakom varje lucka döljer sig en kulturell upplevelse framförd av sångare, poeter och skådespelare. Sista luckan öppnas på Stortorget på julaftons förmiddag. Det är gratis att delta, karta kan laddas ner från Mäster Olofsgården.

Julklappstips

Har du hört talas om snällburken? Diska ur en glasburk och dess lock. Skriv snälla ord på små lappar och ge bort till nära och kära. Garanterat uppskattat och minimalt resursslöseri. Bra va?!

En vintrig och kul nyhet i Stockholm!

Packa ner skridskorna, varma kläder, hjälm och ett glatt humör. Bege dig sedan till Scandinavian Ice Adventure vid Gärdet och Sjöhistoriska Museet och testa olika aktiviteter. Allt ifrån Ice Cross, en isbana med lutning och skarpa utmanande kurvor, eller Kärleksbanan där det förhoppningsvis går lite lugnare till. Du kan även testa Eisstock, ett roligt spel som påminner om curling och boule, eller varför inte prova på skridskokarusellen? Självklart finns det även skridsko-disco och pond hockey (hockey utan tacklingar) och för den hungrige finns After skate Kök och Bar som serverar mat med fokus på bra svenska råvaror.

Det bästa du - kickstarta nya året

Du har kanske läst om att Ebab utbildar alla medarbetare i ledarskapsprogrammet De 7 Goda Vanorna. Är du själv nyfiken på att veta mer om vanorna så rekommenderar vi att du läser boken. Går att köpa på exempelvis Adlibris. Köp till dig själv och ge sedan bort boken så att den kan återanvändas.  

Pulka och grill vid Kristinahuset

Kristinahuset har vi tipsat om flera gånger, men det är för att det verkligen är ett smultronställe som är utmärkt att besöka under helgerna. Huset byggdes i slutet av 1600-talet och har varit en del av drottning Kristinas jaktmarker. Pulkabacken är omåttligt populär och restaurangen brukar ha en grill där man kan köpa hamburgare och korv.

Positiva effekter för kropp och själ

Många nämner energiboost, självförtroendekick, humörhöjande och välbefinnande i och med att man har vinterbadat, så varför inte testa det själv? Här är några platser som lämpar sig för ett isande dopp – både med och utan bastu:

Fredhällsbadet som har en bra brygga och bastu för medlemmar
Sköndalsbadet vid Kristinahuset, dock utan bastu
Norrbergsbadet i Vaxholm – utan bastu men med bra badstege
Källtorpssjön i Nackareservatet i Hellasgården som har bastu men dock behöver förbokas
Kaananbadet i Bromma - med bastu, även här behöver du boka bastutid

Kom ihåg – innan du vinterbadar

Bra saker att ha med sig är en varm mössa och vantar att ha på sig före, under och efter sitt dopp, handduk, en värmande badrock att ta på sig direkt efteråt, tofflor att ha på bryggan samt varma kläder som är lätta att ta på sig. Tänk också på att aldrig bada ensam, bada gärna i dagsljus, gör det enbart där du når botten eller vid en brygga med en stege som gör att du enkelt kan ta dig i och ur vatten, och var alltid nykter. Nybörjare avråds att doppa huvudet!

Ha en underbar ledighet nu och en god jul och ett gott nytt år!