Projektledare med energiansvar? Då bör du läsa det här!
Hur minimerar jag de långsiktiga energikostnaderna? Vilka installationer har minst klimatpåverkan? Hur bör jag tänka kring kostnad kontra miljö?
Som projektledare med energiansvar har du förmodligen ställt dessa frågor mer än en gång. Inte så konstigt, på en marknad som står i ständig förändring. I det här blogginlägget reder vi ut ett par av frågorna och tipsar om vad du bör tänka på om du är ansvarig för energiaspekten i projektet med energi och miljö i fokus.
Ta in en oberoende energisamordnare
Med tuffare energikrav blir det allt mer komplext för en projektledare att ha ett energiansvar. Ta därför alltid in en oberoende energisamordnare för att bevaka energifrågorna. Låt energisamordnaren ha en rådgivande roll med arkitekt, konstruktör, VVS, byggledare och entreprenörer. Se till att energisamordnaren får vara med i processen redan från start – helst i tidiga skeden såsom idé- och programfas.
Individuell bedömning av varje projekt
Varje projekt skiljer sig från det föregående, även om arkitektur och geografisk plats är densamma. Fundera därför alltid ett extra varv kring följande aspekter:
- Form på byggnad och dess köldbryggor
- Val av detaljer, t.ex. färg, fönster och dörrar
- Val av installationer
- Yttre förutsättningar – mark, byggnadsplacering och skuggande föremål
Gör en energiberäkning i varje skede
Med en energiberäkning i tidigt skede erhålls en indikation om hur den tilltänkta byggnadens energiprestanda kommer att bli. Det går då t.ex. att utvärdera olika materialval samt vilket tekniskt system man ska använda sig utav för att skapa den mest effektiva lösningen till lägsta möjliga kostnad. Vid varje eventuell förändring behöver energiberäkningen uppdateras för att säkerställa att byggnadens energiprestanda klarar BBR- och beställarkrav.
Lästips: I vår guide om energiberäkningar får du ännu mer matnyttig information.
Låt energiaspekten genomsyra projektet från start
Vi nämnde det tidigare, men det är värt att trycka på igen. Grunden till en effektiv energiförsörjning skapas redan före det första spadtaget. Att göra optimeringar efter att projektet är så gott som klart är kostsamt och kommer troligtvis leda till beslut om lösningar som inte håller på sikt. Energiaspekten måste finnas med från planering, till materialval, byggnation och installation – för en miljö- och kostnadseffektiv energiförsörjning.