Kjell Karlström firar 20 år på Ebab och smygstartar pensionen

Kjell började arbeta på Ebab för 20 år sedan med lokaluthyrning och fastighetsförvaltning med stöd till olika projekt och fastighetsägare. I år gick han i pension men arbetar fortfarande några dagar i veckan. Kjell är en omtyckt kollega som sprider värme och skratt omkring sig. Läs om Kjells resa och hur det gick till när han hamnade på Ebab.

När började du på Ebab och vad gjorde du innan dess?

Jag föddes i början av 1950-talet, när TV:n inte ens var svartvit. Och trots att jag inte passade in i läroplanen i skolan gick jag till slut ut yrkesskolan som ritbiträde. Jag startade karriären inom byggbranschen som pinnpojk i Brandbergen och skildes från byggvärlden när det var dags att göra lumpen i Umeå, följt av en sommar på kadettskola i Halmstad.

Men med några år på byggen och en minimal officersutbildning gällde det att hitta på något nytt. Med social kompetens som bästa tillgång blev det försäljning. Först dörrförsäljare för hushållsmaskiner, sen båtar, mattor och golv och lite annat tills det blev dags att stadga sig, flytta ihop, köpa hus etc. Nu behövdes ett riktigt jobb!

Från scoutläger direkt in på Nokia


De ”moderna” (13 kg) mobilerna hade just kommit och jag lyckades ta mig fram till en anställningsintervju på Mobira (lite mer känt efter namnbytet till Nokia). Jag åkte dit direkt från ett scoutläger med scoutskjortan på och fick jobb som säljare (mitt första riktiga jobb. Och senare produktchef med olika ansvarsområden även i Nokias sponsorråd där min kanske mest tveksamma insats var att tacka nej till Kenny Bräck.

Efter bortåt tio år på Nokia ringde ”byggbranschen” igen. ”Har du inte tröttnat på att pendla genom stan till Kista? Vi på Stäfa (numera Siemens Building Technologies) behöver en ny marknadschef!" Detta blev mitt andra riktiga jobb, och det hade varit ett bra karriärsdrag om inte byggkrisen kommit två år senare. Jaha, dags att bli lite mer "self employed", som man säger nu. Det blev försäljning, marknadsföring och diverse uppdrag hit och dit som landade mer åt IT-hållet. Jag utbildade lärare om datorundervisning, support, nätverk till skolor samt EU-projektledare med skolsamarbeten i skärgården i några år.

Nu ringde telefonen igen. "Hej det är Wille (scoutkompis), vi på Ebab behöver modernisera vår verksamhet med lokaluthyrning. Du kan ju IT." Jag hoppade in som konsult i april år 2000 och blev anställd samma år i september (mitt tredje riktiga jobb). Så i år har jag arbetat på Ebab i hela 20 år.

Hur skulle du sammanfatta dina år på Ebab med tre ord och hur har tiden här sett ut?

Jävligt bra! (sparar ett ord till senare). Arbetet har varit omväxlande. Tidigare var teamet jag jobbade med stora på lokaluthyrning, men allt eftersom branschen har ändrats arbetar vi idag mer åt förvaltningshållet med stöd till olika projekt och fastighetsägare. Och som ni förstår har jag inget emot att hoppa in när behov uppstår.

Nu har du gått i pension men hoppar fortfarande in några dagar i veckan, hur kommer du se tillbaka på tiden?

Jag har gått till jobbet leende varje dag för du möts alltid av en mängd positiva personer här. Jag tycker att Ebabs personal, förutom yrkesskicklighet, alltid haft en enorm social kompetens. Detta skapar den familjekänsla jag och förhoppningsvis många flera upplever. Nya personer kommer snabbt in i ”familjen” och när våra vägar skiljs åt är det nästan alltid med ett "välkommen tillbaka". Detta bevisar många återvändare genom åren.

Vi har bra kärnvärden, en organisation med bred kompetens, en kultur med högt i tak och ett tydligt ledarskap. Det kommer jag att ta med mig.

Lästips: Thomas Wallefelt firar tio år på Ebab

Tips till kollegorna om hur man får en hållbar och lång karriär?

Jag är ju någon typ av hoppjerka med ett par längre jobbrelationer och det tyder väl på en viss anpassningsförmåga och nyfikenhet på nya projekt. Och känner du för större omväxling säljs det väl fortfarande hushållsmaskiner...

Tack Kjell och stort lycka till med pensionen när den blir av på heltid. Tills dess är vi tacksamma att vi får ha dig kvar hos oss några dagar i veckan!