Thomas Järlö jubilerar med 25 år på Ebab

1999 började vår affärs- och fastighetsutvecklare Thomas Järlö Ebab. Samma år som Charlotte Perelli vann Eurovision med Take me to your heaven, Pridefestivalen arrangerades för första gången i Stockholm och Carl Bildt utgs till FN:s fredsmedlare i Kosovokriget. Här berättar Thomas om sin tid på Ebab och några av projekten han jobbat med. 

Från komplexa hotellprojekt till nya stadsdelar

Jag skulle beskriva mina år på Ebab som oerhört utvecklande, både företagets resa och min egen, med en massa möjligheter och stort engagemang bland alla kollegor, samarbetspartners och aktörer.  

Företaget har genomgått en otrolig förändring, en riktig entreprenörsresa. Från att vara mer av en traditionell konsult till att vara en samhällsaktör som erbjuder en fantastisk bredd av tjänster till våra kunder, vid genomförande av olika uppdrag eller för genomförande av en fastighetsaffär.  
 
Själv har jag fått förmånen att arbeta med det mesta inom bygg- och fastighetsprojekt och senare vid genomförande av olika fastighetsaffärer.  Allt från idéer till och realiserade projekt och genomförda uppdrag och affärer. Det är alltid tillfredställande att se att något blir till en bättre verklighet. Under mitt arbete tar jag med mig erfarenhet från tidigare roller som produktionschef, projektchef, avdelningschef och affärschef som jag nu använder i mitt arbete med affärs- och fastighetsutveckling. Jag har jobbat med allt från stora komplexa arena- och hotellprojekt till utvecklingen av en helt ny stadsdel i Stora Sköndal. 

Jag har även haft privilegiet att få arbeta i de flesta olika segmenten som; bostäder, hotell, idrott, kontor, sjukvård och sjukhus, skola och utbildning samt infrastrukturarbeten tillsammans med många otroligt kompetenta medarbetare genom åren.

Möjligheternas bolag

Ebab är möjligheternas bolag där man själv kan påverka sin utveckling. Är man driven och vill kan man jobba med många olika saker – då är det bara medarbetaren som sätter sina egna gränser. Det är roligt att gå till jobbet, det måste det vara när man lägger ned sin själ i det. Ebab är min andra familj.  
 
Jag är stolt över att Ebab och dess medarbetare är betydande i Stockholms samhällsutveckling. Vi har skapat ett starkt varumärke tillsammans, ett företag att räkna med.  

Många små segrar ofta grunden till en stor seger

Det är såklart fantastiskt att tillsammans med många medarbetare ha fått genomföra riktiga prestigeprojekt, men även projekt med säregna utmaningar. Det har handlat om allt från komplexiteten i projekt, till jakt på sluttiden och att kunna hålla kundens beslutade investering. Men till slut tar man sig tillsammans över mållinjen och konstaterar att det gick bra.  

Det finns så många projekt att nämna, men ett exempel är ombyggnaden till Nobis Hotel Stockholm vid Norrmalmstorg där vi jobbade hårt för att hinna klart i tid till den spikade invigningen. Då fick vi som arbetade i området plötsligt beskedet att vi var tvungna att riva bygghissar och kranar för att kortegen med Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel skulle passera vid deras bröllop. Efter det fick vi hantera all logistik och bära in allt material genom trapphusen. En utmaning och ett verkligt lagarbete där vi till slut kunde konstatera att många små segrar ofta är grunden till en stor seger. Vi höll både tidplanen och budget. 

Större synergier krävs i framtiden

Jag ser att fastighetsbranschen på allvar kommer att ställa om i frågor kring hållbarhet. Där är vi inte ännu och det har bara börjat. Jag tror att vi framförallt kommer se en helt annan typ av samverkan mellan aktörerna i branschen, finansiärer och banker, kommuner, fastighetsägare och andra verksamma bolag i branschen de kommande 10–15 åren. Vi måste lyckas med detta samt gå mot en situation med större synergier där större delade mervärden sätts på hållbarhetsfrågor i affärer framöver. Vi lyckas inte om vi inte samverkar på stadsdelsnivå, det har blivit tydligt för min del.   

Proaktivt arbete med de 7 goda vanorna

En av de allra viktigaste vanorna som vi talar mycket om och arbetar med är att vara proaktiva, liksom att försöka börja med de stora stenarna först. Att respektera andras planering och ha framförhållning så att alla kan få arbetsro. Vi försöker även dela kunskap med varandra, både medarbetare och kunder, samt vässar sågen tillsammans.  

Thomas tips för en hållbar karriär

Ha en tydlig och rak kommunikation med din chef och dina kollegor samt dina beställare. Sätt upp tydliga mål i dina projekt tillsammans med medarbetare och kunder så att ni inte har olika förväntningar. Våga ställa krav, ibland behöver man förhålla sig till att leverera exempelvis till en kund, men ha samtidigt roligt och lev Ebabs kärnvärden.​ Det ska som sagt vara kul att gå till jobbet!  
​​​ 

Tack Thomas för de här 25 åren! Vi ser fram emot gott samarbete i minst 25 år till.