Semestertips för dig som planerar en hemester i år

Du kanske har planerat en hemester i sommar, det vill säga att semestra på hemmaplan? Vi på Ebab vill därför passa på att tipsa om några pärlor i Stockholm där vi är eller har varit engagerade.

Sjöcaféet

Vid Sjöcaféet vid Djurgårdsbron var Ebab med och utvecklade en ny mötesplats och ansvarade för projekt, projekteringsledning samt genomförande på Construction Management. Hyr kanot, trampbåt eller cykel och ta en tur runt vackra Djurgården.

Stadsbiblioteket

Några av projektmålen i den pågående etableringen av Stockholms stadsbibliotek är att bevaka och bevara de höga kulturvärdena samt att projektet utförs miljömedvetet. Ebab bistår här med nya, framtidssäkrade idéer och lösningar. Ta en digital rundtur om arkitektur och fastigheterna eller besök den gröna oasen Observatorielunden mitt i stan!

Taverna Brillo

Behöver du energipåfyllning under din hemester? Då tipsar vi om Stureplans bästa pizza, löjromspizzan som är to die for. Ebab ansvarade här för projekt, projekterings- och byggledning samt miljösamordning av ombyggnaden för ett innerstadskvarter som sedan byggdes om till restauranger, butiker och bostäder vid Stureplan. Projektet är certifierat Miljö Bream in Use.

Fotografiska

Fotografiska museet öppnade upp igen i maj 2020 då det varit stängt på grund av pandemin. Ebab utvecklade fastigheten för mer än 10 år sedan och idag har det blivit ett populärt besöksmål för både turister och stadens invånare. Ombyggnation som innehöll utmaningar som krävde ett kreativt tänkande och en dynamisk projektgrupp. En av lösningarna var till exempel försiktig sprängning med svartkrut och speciella lösningar för bergvärmeinstallation. Restaurangen serverar dessutom sköna gröna rätter som passar hela familjen. Och för de som vill kan man ju alltid hänga i utebaren vid kajen.

Medborgarhuset

Du som under din hemester funderar på att besöka Medborgarhuset får vänta då huset för tillfället byggs om och invigning och återöppning inte sker förrän i september. Däremot kan du passa på att köpa blommor eller glass på torget eller besöka den intilliggande saluhallen. Medborgarhuset är en blåklassad byggnad från 1939 med utmaningen att balansera en kulturhistorisk miljö med kraven på modernisering. Ebab har uppdraget att projektleda renoveringen och ombyggnaden av den 14 000 m2 stora fastigheten. Målet är att Medborgarhuset ska bli en öppen och tillgänglig plats för alla medborgare.

Stora Bryggeriet

Beläget vid Hornsbergs strand finns det Stora Bryggeriet. Vid solsken myllrar det av människor längs strandpromenaden. Här kan man bada, äta glass och hänga vid bryggan, mitt i stan. Stora Bryggeriet uppfördes i början på 1890-talet för att ta upp den hårda konkurrensen på ölmarknaden. Bryggeriet har en blå kulturhistorisk klassificering, vilket ger den högsta skyddsvärde. Trots att stora delar av den ursprungliga byggnaden har rivits, är de kvarvarande delarna välbevarade och har ett högt kulturhistoriskt värde. När Stockholms Byggmästareförening och DN under 2015 utlyste Stockholms vackraste byggnad nominerades Stora Bryggeriet två gånger.

Hotel Nobis

Vid hotellet som ligger beläget vid Norrmalmstorg kan du ta en drink i guldbaren eller äta italienskt på deras restaurang NOI som har corona-anpassat inredningen. Utmaningen i denna fastighet var att lyckas skapa 200 effektiva gästrum med hänsyn till komplexa förutsättningar – något som passar Ebabs kompetens, flexibilitet och genomförandeform perfekt. Intressant kuriosa är att det var i den här fastigheten som det dramatiska bankrånet som myntade det psykologiska fenomenet ”Stockholmssyndromet” utspelades.

Af Chapman

Ta en promenad runt Skeppsholmen och kika på skeppet som Ebab är med och planerar renovering för. HMS af Chapman är en tremastad fullriggare om 1 500 bruttoregisterton byggd i stål. Hon är knappt 75 meter lång, 41,6 meter hög och 11,4 meter bred. Hon byggdes 1888 i Whitehaven i England men sedan 1947 är skeppet i Stockholm stads ägor och har drivits som ett vandrarhem förtöjt vid Skeppsholmen. På Skeppsholmen ligger också Torpedverkstan, en favorit för många av oss på Ebab med fantastiskt god mat!

Vågdalen

Varför inte ta en tur till Hammarby sjöstad! Ta den lokala båten över, ät en glass på kajen vid Lugnets Allé och ta med barnen till lekparken i Anders Franzéns park. Beundra också gärna kvarteret Vågdalen där Ebab genomförde projektet genom Construction Management där 113 hyresrätter och en förskola invigdes i februari.

KTH

Titta gärna på Röda korsets sjukhus, som numera kallas KTH-huset och Lill-janshuset. Ta en promenad upp mot Lilljansskogen i närheten av Sophiahemmet och KTH och titta på vackra byggnader och vandra i stadens skogsmiljö. Kanske har fiket i Lill-Janshuset öppet under din hemester i sommar?

Kristinahuset

Kristinahuset är beläget i Stora Sköndal. Huset byggdes i slutet av 1600-talet och har varit en del av Drottning Kristinas jaktmarker. Huset har genomgått en omfattande renovering och ett café har även öppnats. Här har Ebab arbetat med traditionellt beprövade metoder kombinerat med nutidens teknik i syfte att förvalta historia för framtiden. Bada från de nya bryggorna i Drevviken och ta med fika från Kristinahuset som har fantastiska kanelbullar och sallader!