Anna Alfvén firar 10 år på Ebab
2014 var året då Jens Stoltenberg utsågs till generalsekreterare i Nato, Ruben Östlund vann specialpris i Cannes med filmen "Turist" och den stora skogsbranden i Västmanland bröt ut. Det var också året då Anna Alfvén började på Ebab. Här berättar Anna om sin tid hos oss.
Omväxling förnöjer i det dagliga arbetet
För nästan exakt tio år sedan började jag arbeta på Ebab och då som hyresgästkoordinator på Löwenströmska sjukhuset som genomgick en renovering. Kunden hade ett pilotprojekt där jag innan anställning fick göra en axiologisk profil för att se hur jag skulle passa in i teamet. Det var spännande och en stor möjlighet till självinsikt och personlig utveckling som jag har burit med mig sedan dess.
Något jag uppskattar med mitt jobb är omväxlingen. Att kunna delta i olika projekt ger en variation som gör att arbetet fortsätter vara intressant. Jag har dessutom haft flera arbetstitlar under min tid här och är idag projektledare.
Härlig stämning på Ebab
Jag trivs oerhört bra här på Ebab, annars hade jag inte stannat så länge. Det jag framför allt uppskattar är att man blir hörd och sedd som medarbetare. Ett exempel är att när jag redan efter tre månader rekommenderade en person till Ebab, vilket ledde till en anställning för berörd person. Det tycker jag är fantastiskt!
Jag gillar verkligen mina kollegor och tycker att stämningen bland kollegorna är härlig. Det är trivsamt att komma till kontoret. När man säger att det är en familjär atmosfär är det inte bara tomma ord utan det märks verkligen. Jag tror att nyckeln kan vara att vi aktivt arbetar med “De 7 goda vanorna”, vilket påverkar vårt sätt att arbeta.
Minnesvärd flytt till Pastellvägen och 40-årsjubileet
Jag jobbade mycket med flytten till vårt nya kontor på Pastellvägen och det var en speciell upplevelse. Det fanns en viss oro för att vi skulle arbeta aktivitetsbaserat, men när allt väl var på plats kändes det mycket bra.
Att fira Ebabs 40-årsjubileum på Grand Hôtel var också en minnesvärd händelse, som jag är tacksam över. Det var så roligt, fint och fantastiskt ordnat.
Hållbarhet fortsätter att vara aktuellt
Hållbarhet och energibesparingar kan kännas lite uttjatat, men det är en viktig fråga som diskuteras på högsta nivå. Det är ett brett begrepp som jag tror kommer att fortsätta vara aktuellt under lång tid framöver. Som våra kollegor har lyft vid flera tillfällen så kan vi i byggbranschen påverka alla FN:s 17 globala mål. Återbruk och restaurering är också något vi talar alltmer om, inte bara inom byggbranschen utan även i privatlivet.
Långsiktighet i projekt Stadsbiblioteket
Jag arbetar ständigt med våra kärnvärden och att vi ska vara: nytänkande, lyhörda, målmedvetna och långsiktiga. I projektet Stadsbiblioteket är det viktigt att vi är lyhörda och lyssnar in. Vi strävar även efter att vara långsiktiga i våra beslut när vi renoverar Stadsbiblioteket för framtida generationer. Inom mitt område originalmöbler vill vi att nästkommande generation får uppleva de interiörer som Gunnar Asplund ritat till denna fantastiska byggnad, vilket är ovanligt. Det finns flera bibliotek runt om i Europa som har originalmöbler kvar men de exponeras genom en liten monter där det inte finns möjlighet att klämma och känna. Här är möblerna fortfarande i bruk.
Jag använder även våra 7 goda vanor i arbetet, både i anbudsarbete och i samarbetet med kollegor. Vana 5, empatiskt lyssnade, påminner jag mig själv om att använda regelbundet. Det är viktigt både på jobbet och privat att lyssna och förstå innan man blir förstådd.
Annas tips för en hållbar karriär
Att inte ständigt sträva efter mer är viktigt för en hållbar karriär. Det är bra om du kan stanna upp ibland och se till det du har och känna dig nöjd.
Det är också viktigt att ha en tydlig gräns mellan arbete och fritid om du vill det. För vissa kan det funka att hålla koll på mejlen på fritiden, men om arbetsbördan blir för stor bör du ta upp det med din chef. Det är ett tecken på mognad att ta ansvar för sitt arbete och sin hälsa så att man mår bra.
Tack för de här tio åren och för att du delar med dig, Anna! Nu ser vi fram emot minst tio år till.