Svemester – tips för dig som tänkt stanna hemma i sommar

Är en svemester, staycation eller hemester vad du planerat i år? Vi tipsar här om några smultronställen samt aktiviteter runt om i Stockholm för dig som stannar inom landet!

Svemester kommer öka även i år. I alla fall om man ska lita på den undersökning som destinationsnätverket SNDMO (Swedish Network of Destination Management Organisations) presenterade i slutet av förra året. Där blev det tydligt att svenskarna hade semestrat mer inrikes under 2020 och planerade att göra så även sommaren 2021. Om du fortfarande inte gått på semester eller inte beslutat dig för om det blir svemester kan vi hjälpa dig på traven med några härliga tips!

Sigtuna

I Sveriges äldsta stad Sigtuna ligger vackra Sigtuna Stadshotell som Ebab en gång i tiden konsulterat med åtgärder och energilösningar inför att fastigheten Svanen-certifierades. Under sommaren kan du njuta av drinkar på deras uteservering med utsikt mot Mälaren eller varför inte besöka Sveriges minsta rådhus. I Sigtuna är det nära till kultur och historia!

Svemester på hög höjd

Att testa en höghöjdsbana är en spännande utmaning för hela familjen. Man förflyttar sig bland trädtopparna genom att klättra, åka zipline eller ta sig fram på hinderbanor högt uppe i luften. I Stockholm finns flera höghöjdsbanor, bland andra Skypark i Vaxholm, Äventyrsbanan i Älta och Accropark på Lida Friluftsgård.

Drive-in bio på Gärdet

Konceptet drive-in bio känns än mer aktuellt med tanke på rådande pandemi och svemester-tider. På Gärdet i Stockholm kommer du kunna avnjuta klassiker såsom Grease, Dirty Dancing och Thelma & Louise. Sitt i bilen och ät popcorn utan att störas av myggen. Se kalender för kommande filmer här.

Fotografiska

Fotografiska museet har åter öppnat upp. Ebab utvecklade fastigheten för mer än 10 år sedan och idag har det blivit ett populärt besöksmål för både turister och stadens invånare. Ombyggnation som innehöll utmaningar krävde ett kreativt tänkande och en dynamisk projektgrupp. Restaurangen serverar gröna rätter som passar hela familjen. Och utebaren vid kajen är som gjord för sena sommarkvällar.

Medborgarhuset

Forsgrénska badet på Medborgarhuset är äntligen öppet! Medborgarhuset är en blåklassad byggnad från 1939 där Ebab fick i uppdrag att projektleda renoveringen och ombyggnaden av den 14 000 m2 stora fastigheten. Det är en fantastisk byggnad med spännande arkitektur och rika kulturhistoriska värden, där moderna lösningar samsas med konst och historia. Och när du ändå är här, passa på att låna en bok på biblioteket till sommarläsningen!

Kristinahuset

Kristinahuset har vi tipsat om flera gånger, men det är för att det verkligen är ett smultronställe som är utmärkt att besöka under en svemester. Huset byggdes i slutet av 1600-talet och har varit en del av Drottning Kristinas jaktmarker. Huset har genomgått en omfattande renovering och ett café har även öppnats. Här har Ebab arbetat med traditionellt beprövade metoder kombinerat med nutidens teknik i syfte att förvalta historia för framtiden. Bada från bryggorna i Drevviken och ta med fika från Kristinahuset som har fantastiska kanelbullar och sallader!

Hittaut – leta checkpoints och upptäck din närmiljö 

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Ta med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. 

Det finns checkpoints i olika svårighetsgrader och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Varje checkpoint är markerad i terrängen med rosa hittaut-logotyp, nummer och bokstavskod. Skapa ett hittaut-konto och registrera koden på de checkpoints du hittar. Då är du automatiskt med i utlottningen av priser. 

Svemester + återbruk = sant

När du tröttnat på alla utflykter då, eller söker social distans? Åk ingenstans och svemestra i ditt eget hem och passa på att fixa de där sakerna du länge tänkt på men som aldrig tycks bli av! 

En rolig och kreativ idé är att ta sig tid att måla om äldre furumöbler eller varför inte renovera eller måla om några andra gamla möbler. En bra sida att spana in för att inspireras och få medvetna, hållbara tips som det här är på Ekotipset.

Behöver du ännu fler tips inför din svemester?

Vi tipsade om svemester även inför sommaren 2020. Några av ställena vi tipsade om då var sjöcaféet vid Djurgårdsbron där Ebab varit med och utvecklat en ny mötesplats och ansvarat för bland annat genomförande av Construction Management. Spana in inlägget om våra hemestertips från förra året så har du ännu fler valmöjligheter. 

Ha en underbar sommar nu och en trevlig svemester!