Per Widlund jubilerar med 20 år på Ebab

Per Widlund började på Ebab 2004. Samma år som EU utvidgades med tio nya medlemsländer, sommar-OS hölls i Aten och Lena PH vann Melodifestivalen med låten ”Det gör ont”. Per berättar här om sin tid på Ebab och hur han ser på framtiden och en hållbar karriär.

Familjenära företaget med betydelsefulla projekt

Det har varit händelserika år med omväxlande projekt som har varit utvecklande, lärorika och utmanande. Att arbeta på Ebab är som att arbeta i det lilla familjära företaget där alla känner alla, men med möjlighet att få vara delaktig i det stora börsnoterade företagets allra största och mest betydelsefulla projekt. Bland annat har jag tillsammans med mina fantastiska uppdragsgivare fått äran och möjligheten att vara med vid uppförandet av Sveriges största kontorsprojekt på 30 år och restaureringen av "Katarinahuset" med Katarinahissen och restaurang Gondolen som kända landmärken.

Matlagning vid uppbilat golv

Jag har ju som sagt fått vara med om både stora och omskrivna komplicerade projekt, men mitt mest minnesvärda ögonblick måste ändå vara när jag var relativt nyanställd och fick ansvaret för en till- och ombyggnation av Scaniarinken i Södertälje, ett projekt med extrem tidspress på grund av den begränsade tiden det inte är verksamhet i hallen. Dagen innan hemmapremiären i elitserien upptäcktes ett stopp i avloppet i det nya storköket. För att lösa problemet tvingades vi bila upp golvet och använda en spolbil för att rensa avloppet, allt medan köket var i drift på matchdagen. Golvet var uppbilat och delvis täckt medan matlagningen fortsatte för glatta livet. Det är ett minne jag sent kommer att glömma!

Investeringar i försvarsanläggningar

Om jag ska se framåt tror jag att fastighetsbranschen kommer att påverkas av att det i och med Sveriges Natointräde kommer behövas stora investeringar i olika typer av försvarsanläggningar och infrastruktur. Tyvärr så behöver även stora investeringar göras inom kriminalvården då antalet intagna är "all time high" och det ser inte ut som att det kommer att minska inom överskådlig framtid.

Jag ser också en trend i att flera av våra större industriföretag har tagit hem produktion från utlandet för att få bättre kontroll över leveranskedjor. Detta minskar sårbarheten för störningar, exempelvis vid stopp i distributionen i Suezkanalen vilket blev en verklighet för många företag för några år sedan. För att kunna producera mer hållbart behöver man också ha större kontroll på hela produktionskedjan. Att ha produktionen på hemmaplan gör även att företagens forsknings- och utvecklingsavdelningar kommer närmare sina tillverkningsenheter vilket jag tror gynnar verksamheten. 

Personlig utveckling i de 7 goda vanorna

Vi arbetar med de 7 goda vanorna och för mig handlar det om att ständigt vara närvarande och lyhörd för andra, då kommer resten av sig självt. Alla människor vill i grunden göra ett bra jobb och utvecklas som människor - både på det privata och yrkesmässiga planet. För att kunna göra ett bra jobb och få personlig utveckling behöver man därför ständigt öva på det som är konkretiserat i de 7 goda vanorna. 

Pers tips för en lång och hållbar karriär

Se alltid till att vara lyhörd för kundens behov, leverera alltid i utsatt tid och till en kvalitet som du kan stå bakom. Och sist men inte minst – ta ansvar för din egen karriär och förlita dig inte på att andra ska kratta i manegen! 
Ur ett hållbarhetsperspektiv så har jag under lång tid (innan jag ens visste att det var ett begrepp) försökt att tillämpa "leanfilosofin" som för mig innebär att rationalisera bort alla icke värdeskapande aktiviteter och istället verkligen fokusera på och lägga energi på de aktiviteter som faktiskt skapar värde. Om du ska leverera 100% på precis allting, då kommer du sannolikt öka riskerna för att “gå in i väggen”. Därav är det viktigt att prioritera och verkligen lägga mest energi där det gör mest nytta.