Nya hållbarhetskrav för fastighetsägare – har du koll?

EU har på senare tid skärpt sina krav på hållbarhetsfrågor för fastighets- och byggbranschen, vilket innebär omfattande förändringar i nationella lagstiftningar och berör företag och konsumenter. Vi ger här en översikt av några av de senaste och kommande kraven som du som fastighetsägare behöver ha koll på. 

ESG (Environmental, Social och Governance) är en rad kriterier som används för att bedöma hur företag presterar när det gäller miljöpåverkan, socialt ansvar och styrning. Environmental berör frågor som klimatförändringar och avfallshantering eller biologisk mångfald, Social handlar om jämställdhet, mänskliga rättigheter och arbetsmiljö medan Governance omfattar ämnen inom bolagsstyrning såsom riskhantering, strategier och affärsmodeller. 

EPBD är EU-direktivet om byggnaders energiprestanda som ska vara en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026. 

Flera av de nya kraven från EU, däribland EPBD, behöver hanteras i projektets olika faser, och det är viktigt att göra rätt från början för att arbeta effektivt och kostnadseffektivt. Här listar vi några kommande krav och förändringar som kommer att påverka dig som fastighetsägare.

Översikt av de senaste och kommande kraven

Krav på laddinfrastruktur

Från och med 1 januari 2025 måste vissa befintliga byggnader installera laddningspunkter för elfordon. Nya bostadshus med fler än tio parkeringsplatser ska ha ledningsinfrastruktur till alla parkeringsplatser, medan byggnader som inte är bostadshus ska ha ledningsinfrastruktur till 20 % av parkeringsplatserna och minst en laddningspunkt.

Energikartläggning för större företag

År 2023 skedde en revidering av lagen om energikartläggning, vilket innebär att den kommer att inkludera fler företag. I stället för stora företag kommer lagen att omfatta stora energianvändare. Lagen väntas träda i kraft tidigast 1 juli 2025.
Läs mer på Eneffs webbplats.

Krav på solceller

Enligt direktivet EU Solar Standard kommer alla nya kommersiella och offentliga byggnader från 2026 behöva installera solceller. Detta krav utvidgas till befintliga byggnader som genomgår renovering från 2027 och till nyproduktion av bostadshus från 2029.

Utvidgad livscykelanalys (LCA)

Arbete pågår med att skärpa kraven gällande klimatdeklarationer. Närmast i tid är Boverkets nya förslag om gränsvärden och omfattning när det gäller byggnadsdelar som väntas träda i kraft under 2025. 

Sverige har för närvarande krav på klimatdeklaration för nya byggnader, med vissa undantag. Senast i december 2025 kommer EU-kommissionen att specificera vilka krav som ska gälla för beräkning av en byggnads klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv (livscykel-GWP). Detta kan leda till att Sveriges regler för klimatdeklarationer behöver justeras för att uppfylla de nya kraven, vilka innebär att livscykel-GWP ska rapporteras för alla nya byggnader som är större än 1 000 kvadratmeter, med start från den 1 januari 2028. 

Lästips: Så sprider Ebab kunskap om LCA hos Humlegården och Svenska Bostäder

EU-direktiv för byggnaders energiprestanda

Boverket arbetar med att implementera EU:s direktiv för byggnaders energiprestanda, med målet att alla byggnader ska vara nollutsläppsbyggnader senast 2050. Detta innebär nya metoder och definitioner, översyn av energideklarationer, samt krav på solenergi och hållbar mobilitet.

Regler om hållbahetsrapportering

Från den 1 juli 2024 trädde nya regler i kraft som kräver mer detaljerad hållbarhetsinformation från företag. Detta inkluderar utsläpp av växthusgaser och könsfördelningen bland styrelseledamöter i börsnoterade företag. Fler företag kommer att behöva lämna en hållbarhetsrapport som ska granskas av en auktoriserad revisor. Detta innebär att organisationen ska ha koll på sina väsentliga hållbarhetsfrågor, mäta dem och kunna redogöra för dem samt hantera risker.

Avfall och återbruk

På avfallsområdet skärptes lagstiftningen för bygg- och rivningsavfall för fyra år sedan och även om branschen blir allt bättre på att minimera och hantera byggavfall behöver vi fortsätta förbättra oss. Detta för att nå etappmålet till 2025 om att förberedande för återanvändning, materialåtervinning och annan återvinning av icke-farligt bygg- och rivningsavfall årligen ska uppgå till minst 70 viktprocent. Nyckeln till att lyckas stavas cirkulärt byggande.

Utöver detta finns det nya krav på avfallsområdet som måste beaktas. Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt för alla att sortera ut matavfall och sortering av matavfall med avfallskvarn som går direkt till ledningsnätet är inte längre godkänt. Det gäller både för boende och alla typer av verksamheter. 

Behöver du hjälp med de nya hållbarhetskraven?

Vi på Ebab erbjuder stöd i tolkningar, att göra utredningar, att se över mål och planer, delta i projektering och produktion, med mera. Genom att göra rätt från början kan vi kvalitetssäkra att du inte missar kommande krav och därmed minska merkostnader och hittar lösningar som är långsiktiga och därmed även ekonomiskt hållbara.

Just nu hjälper vi exempelvis ett flertal fastighetsägare med klimatberäkningar både för klimatdeklarationer och för att arbeta strategiskt med materialval, eller i samband med återbruksarbete. Vi har nyligen stärkt upp vårt team med ytterligare kompetens inom området. Vi arbetar även med hållbarhetsrapportering genom att styra projekt, kravställa och följa upp och kan vi hjälpa er med krav och datainsamling. 

Oavsett om ni kommit långt eller känner att ni halkat efter kan Ebab stötta med individuell rådgivning eller genomgång av ert nuläge och vi kan sätta strategier framåt. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Lästips: Stärk din kunskap inom hållbarhetsområdet med en utbildning