Grön omställning i kulturhistoriska byggnader
Att förbättra energieffektiviteten och minska miljöpåverkan i byggnader med kulturhistoriskt värde är en investering för framtiden. Sänkta energikostnader, minskad underhållsskuld och ökat fastighetsvärde är positiva effekter av grön omställning i gul-, grön- samt blåklassificerade fastigheter.
Genom att installera energieffektiva system som LED-belysning, FTX-ventilation och energieffektiva fönster kan du väsentligt minska energianvändningen. Likaså genom att se över klimatskalets energikritiska konstruktioner samt smart styrning av värme- och kylsystemen. Med förnybara energikällor såsom solceller kan du producera egen el, vilket kan minska beroendet av fossila bränslen och sänka energikostnaderna.
Minska fastighetens underhållsskuld
När du kontinuerligt underhåller din fastighet avseende fasad, fönster, takarbeten och lanterniner samt följer gällande myndighetskrav för exempelvis energi och taksäkerhet kan du undvika exponentiellt ökade kostnader för renoveringar och risker för följdskador. Successivt underhåll leder även till en säkrare och bättre inomhusmiljö med bland annat bättre klimat och ventilation.
Att göra fastigheter med kulturhistoriskt värde mer gröna innebär att förbättra deras energieffektivitet och minska deras miljöpåverkan. Att investera i regelbundet underhåll är en klok strategi för att säkerställa långsiktig hållbarhet, bevara värden för kommande generationer och ekonomisk stabilitet för din fastighet.
– Fredrik Aspe, VD Ebab Projektutveckling.
Möjligheten att uppnå hållbarhetscertifieringar som BREEAM in Use eller Miljöbyggnad i drift kan även det vara en framgångsfaktor för att säkra upp värden i fastighetsbeståndet.
Vad är en kulturhistorisk byggnad?
Enligt plan- och bygglagen får bebyggelse, anläggningar och allmänna platser som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt inte förvanskas och ska hanteras varsamt.
I Stockholms stad är det Stadsmuseet som bedömer och pekar ut vilka kulturhistoriska värden som finns i staden, när det gäller byggnader och andra anläggningar, till exempel broar, parker eller torg.
Klassificeringen som används är blå, gröna och gula hus:
- Blått är den högsta klassen och omfattar miljöer som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
- Grön klassning innebär också ett högt kulturhistoriskt värde och betyder att miljön bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
- Gult är den tredje nivån som används vid klassificering och innebär att miljön bedöms ha positiv betydelse för stadsbilden och/eller ha visst kulturhistoriskt värde.
Hur kan vi på Ebab hjälpa till?
Vi har lång erfarenhet av varsam modernisering av kulturhistoriska byggnader med hänsyn till gällande regler och kulturvärden samt fokus på hållbarhet. Kontakta oss om du vill veta mer om hur du ställer om din historiska fastighet till att bli mer grön.