Hållbarhet i fokus när nytt landmärke tar form i Skärholmen
Ett nytt landmärke byggs just nu i Skärholmen, söder om Stockholm. Om två år ska den 70 meter höga byggnaden, Måsholmen, med hyresrätter och kontorslokaler stå klar. Byggnationen är en del av stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen och utförs av Ebab som även har fokuserat på hållbarhetsfrågor ur flera perspektiv under projektarbetet.
Sommaren 2020 togs de första spadtagen till vad som 2024 kommer att bli en av Stockholms högsta byggnaderBakgrunden till projektet Måsholmen är en politisk vision om att kommunala företag ska förlägga sina kontor i stadens förorter och bidra till Vision 2040 – Ett Stockholm för alla. Fastigheten i Skärholmen byggs i suterräng med flera terrasser och kommer, utöver drygt 100 hyresrätter, att innehålla kontor för bostadsbolaget Stockholmshem.
Ebab har varit med sedan projekteringsfasen och sett till att hållbarhetsfrågor har stått i centrum under hela projektet. Utöver den ekologiska hållbarheten, där återvunnet material har använts till byggnationen, har mycket handlat om social hållbarhet och rättvist byggande.
– Rättvist byggande är ett sätt att främja lojal konkurrens inom byggbranschen genom att göra grundliga kontroller av alla som anlitas. Svart arbetskraft och olika typer av fusk har länge fläckat branschens rykte och det här är ett effektivt sätt att arbeta för att få bort det. Vi har varit noga med att alla som beträder byggarbetsplatsen ska ha korrekt dokumentation och utbildningar. Det är ett sätt som vi jobbar med social hållbarhet internt, men för oss handlar det också om att skapa en bra stämning, en trevlig och god arbetsmiljö, säger Thomas Wallefelt, produktionschef för Ebab.
Lyhördhet skapar engagemang
För att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för alla som arbetar med Måsholmen har Ebab både satsat på personalutrymmena och arbetskulturen. I stället för att använda baracker, vilket annars är vanligt under längre byggprojekt, har Ebab hyrt in sig en närliggande skola där personalen kan träffas i en stor och ljus lokal med köksmöjligheter i samband arbetspassen. Under åren som projektet pågår anlitas många olika entreprenörer – alla uppmuntras att komma med förslag för att förbättra arbetet. Thomas Wallefeldt menar att lyhördheten har varit en nyckel för att skapa engagemanget för projektet och få fler att känna stolthet över sitt bidrag.
– Vi vill att de som kommer hit och ska vara på arbetsplatsen ska tycka att det är roligt att åka till jobbet varje dag. Vår målsättning är att alla som är involverade i projektet ska känna sig engagerade och stolta, då blir resultatet som allra bäst. Måsholmen blir ett landmärke för Skärholmen och Stockholm; det känns stort att vara en del av det, avslutar Thomas Wallefelt.
Rättvist byggande är ett sätt att främja lojal konkurrens inom byggbranschen genom att göra grundliga kontroller av alla som anlitas.
–Thomas Wallefelt
Tveka inte att höra av dig till oss på Ebab, vi kan stadsutveckling och hållbarhet!