Detta gör en Kontrollansvarig enligt PBL

Det finns ofta en okunskap kring vad en Kontrollansvarig enligt PBL gör och det kan vara svårt att förstå vad du betalar för. I det här inlägget reder Ebabs Byggprojektledare Hans Olsson ut begreppet och vilka vinster det finns att hämta för dig som kund.

Vad gör en Kontrollansvarig enligt PBL?  

En Kontrollansvarig enligt PBL måste enligt lagen finnas vid lov- eller anmälningsärende vid bygg-, mark- eller rivning. Den kontrollansvarige utför kontroller åt Staden eller kommunen men betalas av beställaren och har som uppgift att sammanställa en kontrollplan, delta vid det tekniska samrådet och ansöka om slutbeskedet. Dessa delar är viktigast men under processen ska en Kontrollansvarig enligt PBL även vara med på besiktningar, stadens arbetsplatsbesök, göra dokumenterade platsbesök och följa upp egenkontrollerna. 

Så skiljer sig KA PBL-uppdrag åt

Vid offerering av KA PBL-uppdrag kan det vara stora skillnader i pris på offerterna och många väljer ofta den billigaste offerten eftersom förståelsen för offerternas innehåll inte riktigt finns.   

För att ta ett exempel: Om du skulle välja mellan att tanka din bil på tre mackar som erbjöd olika priser skulle du troligen tanka på det billigaste stället. Du förutsätter att det är samma bensin på alla mackar vilket kanske inte stämmer. På samma sätt tror vissa att det är samma KA PBL-tjänst man får men med olika priser. Därför tar många det lägsta anbudet. Du får ju trots allt det du betalar för. Nästa gång bör du som beställare istället försöka se fördelarna med ett seriöst och utökat KA PBL-uppdrag. Vi vill också påpeka att många beställare vi arbetar med idag är kunniga och återkommande.

Lästips: 5 tydliga fördelar med att arbeta i ett CM-projekt 

Vad vinner du på att anlita Ebab som Kontrollansvarig enligt PBL?  

I slutändan handlar allt om tid och pengar och för de timmar som vi anlitas av dig för vill vi så klart utföra ett så bra arbete och ge så god service att du uppfattar det som prisvärt. Anlitar du Ebab finns vi tillgängliga för rådfrågning om lovprocessen och byggfrågor så att du undviker åtgärder som kan leda till höga sanktionsavgifter. Du får vägledning i projektet med vår kunskap om lagstiftningen så att vi undviker väntetider med slutbesked. Vi sammanställer en kontrollplan enligt PBL som ligger till grund för vår kontroll. Vi organiserar mötesserier med entreprenörer för avstämning av entreprenörernas egenkontroller. På Ebab är vi sju kontrollansvariga enligt PBL. 

Vi kan garantera att: 

  • Väntetider med slutbesked och interimistiska slutbesked undviks   
  • Åtgärder som kan leda till höga sanktionsavgifter kan undvikas 
  • Vi reagerar när vi ser brister i projekteringen eller produktionen 
  • Vi granskar entreprenörer och deras egenkontroller

Vad är ditt bästa tips för en hållbar framtid?  

Vi förväntas vara oerhört effektiva när vi arbetar. Det är därmed viktigt med återhämtande när vi inte arbetar. Tips på hållbarhet blir då att sova, träna, vila, äta gott och göra sådant som får en på gott humör. Med gott humör kan vi sprida god energi vidare till vår omgivning, familj, vänner och kollegor. Win-win för alla!